4 Mayıs 2009 Pazartesi

NETCAD’ DE DAYALI POLİGON HESABI


 


 

İlk olarak nirengi noktalarımızı netcad ortamına hesap/nokta editöründen giriyoruz. Örneğin N11, N7, N5, N3 nirengi noktalarını kullanıyoruz.


 


 

Burada semt alınan N11, başlangıç N7,son N5, semt kapanan N3 noktalarıdır.

Nirengi noktalarımızı netcad ortamına girdikten sonra hesap/netveri/netveri koordinat editörüne tıklıyoruz karşımıza gelen ekrana nokta dosyasının adını giriyoruz örneğin: (jdf) girin ve aç'ı tıklayın. Karşımıza koordinat girişi ekranı gelecektir. Burada sağtuş yapıp grafik işlemler/ çizimden yükle seçeneği tıklanır . bu şekilde semt alınan, başangıç, son,semt kapanan noktalarımızı tanımlamış oluruz. F9 sakla ve çık.


 

Eğer poligon rasatı kutupsal olarak yapılışsa veri yüklenip karne yazdırılır. Yani totalstation dan veri bilgisayara aktarılmışsa verinin isminide jdf yapıp saklanmalıdır. Eğer veriler totalstation dan manuel olarak yazılmışsa veriler elle ekrana girilir. Yapacağımız işlem

Hesap/netveri/yatay-kenar-düşeyaçı(hangi ölçüm yapılmışa o seçilir) karşımıza gelen ekranda yde formatındaki poligon rasat dosyamız tıklanır (dosya adı, nokta dosyası adıyla aynı olmalı)

Veya manuel olarak değerler girilir.    


 


 

Değerler girildikten sonra sağtuş/karne yaz tıklanır ve (jdf) adında karne dosyası sakla ve çık

Şimdi ise Hesap/poligon hesabı/karne editörü tıklanır. Karşımıza gelen ekranda dosya türü karne dosyaları seçilir ve JDF.NCK karne dosyası açılır.karşımıza karneler menüsü gelir.


 


 

Karneler menüsünde gauss karne içinde sağ tuş/deniz yüzeyini hesapla/hesapta kullanılan kenar seçilir(eğik veya yatay) tamam. Daha sonra tekrar sağ tuş/gauss kruger düzlemini hesapla gelen menüde kenar olarak deniz yüzeyi…. İşaretlenir. Böylecene kenarlarımızı deniz ve gauss kruger yüzeyine indirgemiş olduk.F9 sakla ve çık. Artık dosyalarımızı oluşturduktan sonra poligon hesabına geçebiliriz.

Hesap/poligon hesabı/poligon hesabı tıklanır.gelen ekranda dosya türü karne seçilir ve karne dosyası JDF.NCK açılır. Gelen menüde F3 ekle basılır. Karşımıza güzergah menüsü gelir.


 

Güzergah menüsünde şehir adı , güz. No, semt alınan,başlangıç, son ve semt kapanan değerlri girilir. Tanımla denir ve hesap yaptırılır. Yaz denir ve poligon hesabı çizelgesi karşımıza gelir. Kanava çizimi ise hesap/poligon hesabı/karne editörü/karne dosyası seçilir/ekrana gelen karneler menüsünde sağ tuş/kanava çiz seçilerek yapılır.

programla biraz daha uğraşırsanız istediklerinizi kolaylıkla elde edebilirsiniz.


 


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder